Skip to main content

Voor degenen die in Juni een vlucht door het Duitse luchtruim gaan plannen doen er goed aan de NOTAM's extra te bestuderen. Deze zomer zal de NAVO namelijk de grootste luchtmachtoefening uit zijn bestaan houden.  Van 12 tot 23 juni nemen ruim 10.000 manschappen en 220 toestellen uit 25 landen deel aan de oefening Airdefender 23.

Air Defender 23 bestaat uit een complex oefenscenario voor luchtoperaties van de geallieerde luchtmachten. Het doel is om de samenwerking tussen de deelnemende landen te optimaliseren en uit te breiden. Het zal echter niemand verbazen dat de oefening voor Rusland een serieuze waarschuwing is. Het scenario is volgens de website van de Duitse Bundeswehr dan ook gebaseerd op een Artikel 5 bijstandsoperatie.

De 25 partners oefenen de gezamenlijke reactiecapaciteit van hun luchtmachten in een crisissituatie. Duitsland neemt de rol op zich van een verdedigingsknooppunt binnen Europa.

AIRDEFENDER 23 OEFENGEBIED

Voor degenen die in die tijd een vlucht willen plannen naar of door het Noord-Westen van Duitsland moeten rekening houden met beperkingen in het Duitse luchtruim.  Het kaartje hierboven laat zien welke gebieden geoefend zal worden.  Meer details over de geplande oefening kunt u lezen op de website van de Bundeswehr.