Skip to main content

PH NSC 1Een sportvliegtuigje van de Vliegclub Rotterdam (VCR) heeft vanmiddag voor een korte vertraging van het overig vliegverkeer gezorgd.  De Robin DR400/140B met registratienummer PH-NSC, was van Vliegveld Midden-Zeeland (EHMZ) onderweg naar Rotterdam (EHRD) en raakte kort na de landing in brand.  Alleen de (leerling) piloot, die bezig was met een solovlucht, was aan boord en kon het toestel veilig verlaten. 

De luchthavenbrandweer wist brand uiteindelijk snel te blussen en de schade aan het vliegtuig te beperken.  Zoals het er nu naar uitziet is alleen de vervanging van de vleugel noodzakelijk. 

PH NSC 1Hoe het toestel in de brand heeft kunnen vliegen zal worden onderzocht door de onderzoeksraad voor de veiligheid. Vooralsnog lijkt het erop dat de linker rem tijdens het taxieen naar de parkeerplaats bij de VCR oververhit is geraakt en in brand is gevlogen.  Vast staat dat de brand in ieder geval niet in de lucht is ontstaan.  Van enig gevaar voor omwonenden is dus nimmer sprake geweest.

Het vliegtuig is een Robin DR400/140B, een vierzitter met een 160PK motor en een maximale reikwijdte van zo'n 1450 km (783 NM). Het vliegtuigje werd in 2006 in Frankrijk geproduceerd (Serial 2611, Built:2006) en in Nederland op 14-05-2009 geregistreerd.  Het vliegtuig staat sinds 26-04-2013 op naam van de huidige eigenaar vliegclub Rotterdam. Hetzelfde toestel was eerder bij een incident betrokken.  Op 31 oktober 2020 raakte de piloot de controle over het toestel kwijt waarbij de linker vleugel op een PAPI botste.  Zie hier het onderzoeksrapport (pagina 23), dat destijds door de onderzoeksraad is opgesteld.

Speciale dank voor het ter beschikking stellen van de fotos aan Liam Hubers en de vliegclub Rotterdam