Skip to main content

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaan samenwerken door informatie uit te wisselen over luchtvaartuigen die het Nederlandse luchtruim onrechtmatig betreden. Het doel is het verminderen van deze luchtruimschendingen, met name in de kleine luchtvaart..

De ILT kan nu, door de samenwerking met LVNL, schendingen nader onderzoeken en indien nodig actie ondernemen. Na elke schending zoekt LVNL uit wat de oorzaak is en spreekt, indien mogelijk, ook de piloot aan. De betrokken eigenaren van de luchtvaartuigen krijgen een melding van de inspectie. De ILT kan op aanvraag ook extra informatie, zoals radarbeelden, krijgen van LVNL. Deze samenwerking vindt plaats binnen de Taskforce Airspace Infringements. Hierin werken ILT, LVNL, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Militaire Luchtvaartautoriteit en andere relevante partijen samen.

Door zowel de piloot als de eigenaar te informeren over een schending, hopen de ILT en LVNL het bewustzijn over het belang van veiligheid te versterken en het aantal ernstige schendingen te verminderen. Als er verdenkingen zijn van opzettelijke schendingen, ernstige verwaarlozing of herhaalde overtredingen, kan de ILT handhaven. De effectiviteit van deze samenwerking wordt jaarlijks geëvalueerd. De details van hun samenwerking, inclusief welke data wordt gedeeld en hoe deze wordt beveiligd en opgeslagen, staan beschreven in een overeenkomst.

Recentelijk heeft de ILT beperkingen opgelegd in een groot deel van het luchtruim onder Schiphol TMA-1 (lees artikel) om schendingen te voorkomen. Dit besluit is genomen door de Taskforce en verplicht piloten in dit gebied om specifieke codes en frequenties te gebruiken.