Skip to main content

PH YMC 2In het noorden van Kroatie is gisteren (20 mei) tijdens een vlucht van Maribor naar de Kroatische kustplaat Pula een Nederlands vliegtuig in een onherbergzaam gebied gecrashed.  Aan boord waren 3 inzittenden.  Door het ministerie van Buitenlandse zaken is bevestigd dat ze allen zijn omgekomen bij dit tragische ongeval.

PH YMC 4Het vliegtuig, een Cirrus SR20, met het Nederlandse registratiekenmerk PH-YMC, verdween rond 12.30 uur in de middag van de radar.  Onmiddellijk werd groot alarm geslagen en een zoekactie gestart waaraan in totaal zo'n 120 mensen op de grond deelnamen. Ook een Black Hawk helikopter van het ministerie van defensie is bij de zoektocht ingezet. In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse zaken aan de NOS is aangegeven dat de reddingsactie wordt bemoeilijkt omdat door de oorlog in voormalig Joegoslavie in het gebied nog steeds landmijnen liggen. Rond 19.15 uur werd het vliegtuig uiteindelijk gevonden op de noordelijke helling van de berg Mala Kapela. Volgens Kroatische nieuwszenders is het nog onduidelijke waardoor het vliegtuig is verongelukt. In de loop van de dag kwam er wel een dichte mist opzetten die het zicht wellicht heeft bemoeilijkt.  Dit blijft echter speculeren. 

PH YMC 5Het vliegtuig werd gehuurd van het bedrijf YouFly dat gevestigd is op Rotterdam-The Haque Aiport. De (mede) eigenaar van het bedrijf Chris van Eijk kende de piloot en is er kapot van. Hij was een zeer ervaren piloot en ook voor ons is het op dit moment een raadsel wat er gebeurd is. Wel staat vast dat het toestel altijd goed is onderhouden bij de officiële dealer van Cirrus. In de luchtvaart staat veiligheid voorop. We kunnen daar geen concessies aan doen. Na elke vijftig vlieguren wordt het vliegtuig uitgebreid geinpecteerd aldus van Eijk.  Het vliegtuig was het enige toestel van het bedrijf en was verhuurd aan een club dat éénmaal per jaar met een aantal vliegtuigen op reis gaat.  Dit jaar betrof het een tiendaagse clubvlucht naar de Balkan.

De vliegtuigen van Cirrus staan bekend als betrouwbare vliegtuigen. Mocht zich tijdens de vlucht een probleem voordoen en is een normale landing niet meer mogelijk dan kan de piloot uiteindelijk besluiten het vliegtuig met behulp van een parachute te laten landen.  Recentelijk wist een Belgische piloot zijn Cirrus met behulp van een parachute aan de grond te zetten en kon hij ongedeerd het vliegtuig verlaten.