Skip to main content

Het is de nachtmerrie van elke piloot.  Een motorstoring tijdens de vlucht waardoor het maken van een noodlanding noodzakelijk wordt.  Hoewel iedere (ppl) piloot tijdens de opleiding getraind wordt om met dit soort situaties om te gaan hoopt niemand dat zo'n moment zich ooit voordoet. 

Toch is dit precies wat Jan Boyen Rienks overkwam toen hij op Koningsdag een testvlucht uitvoerde boven Texel.  Jan Boyen Rienks, eigenaar van het vliegtuig, was bezig met een testvlucht en trof al  voorbereidingen voor de landing toen de motor plotseling stopte.  Op dat moment al te laag om de landingsbaan te halen werd hij gedwongen zijn vliegtuig in een weiland neer te zetten. 

Het werd uiteindelijk een noodlanding uit het boekje waarbij het neuswiel is afgebroken.  Schade die waarschijnlijk ontstaan is doordat ik een boerenspoor in het weiland heb geraakt aldus de piloot die uiteindelijk tevreden kon terugkijken op de uitvoering van de noodlanding. De rest van het vliegtuig bleef ongedeerd en de piloot zelf kwam er met de schrik en een ervaring rijker vanaf.  Toeristen die een rondvlucht willen boeken hoeven zich overigens geen zorgen te maken.  We willen 100% zeker zijn dat we vluchten veilig kunnen uitvoeren wanneer we met mensen vliegen en maken dus regelmatig testvluchten.

Tessel Air is een luchtvaart bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het maken van rondvluchten boven het waddeneiland.